Monika C.

Osłodzi każdy szary dzień :)


z migdałami


 Składniki ciasto: 3 szkl mąki, 1 jajko, 3 żółtka, 1 łyżka proszku do pieczenia, 3/4 szkl cukru pudru, 1 kostka margaryny, 1 łyżka śmietany. ( proporcje na 3 duże tarty)


Składniki krem: mała śmietana 12%, brzoskwinie w syropie ( dodałam z domowych przetworów robionych przeze mnie w tym roku),2 jajka, 3 łyżki cukru, garść migdałów


Wykonanie: Zarobić ciasto. Rozwałkować koła i wyłożyć formy.


Podpiec w piekarniku na ok 20 min 180 stopni aż się lekko zarumieni.


Krem:  Ubić jaja z cukrem, dodać śmietanę, miksować jeszcze chwilę. Dodać migdały. Wylać  między brzoskwinie ( odsączone) ułożone na podpieczonym spodzie. Posypać migdałami. Piec jeszcze 20 min aż masa się zetnie.


z migdałami


z migdałami