Monika C.

Na Sycylii można je znaleźć na każdej ulicy w każdym momencie, zawsze ciepłe, chrupiące i pachnące, w różnego typu smażalniach. Prawdziwe ,,arancini" są z nadzieniem w środku - z szynką, serem, grzybami, warzywami. Moje są bez nadzienia ponieważ uwielbiam je jako dodatek do obiadu. Same z dodatkiem ulubionego sosu smakują równie dobrze.


kuleczki ryżowe


***


Składniki: 2 woreczki ryżu paraboiled, 3 jajka, 3/4 szkl mąki pszennej, 1 cebula, 1/4 szkl sera żółtego, 10 dag mozzarelli, 2 łyżki natki pietruszki, łyżeczka curry lub kurkumy, sól, pieprz, bułka tarta, olej do smażenia,


Wykonanie: Ryż ugotować, odsączyć, wysypać z woreczków do jednej miseczki. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoto. Dodać do ryżu, wraz z startym na małych oczkach serem, jajkami, z pokrojoną drobno mozzarellą, natką pietruszki, doprawić do smaku. Mąkę dosypujemy stopniowo, tyle żeby masa była dość zwarta i dawała się formować. Może wejść mniej mąki, jest to orientacyjna wielkość. Łyżeczką formować kuleczki, obtaczać w bułce, smażyć na głębokim tłuszczu.


***


kuleczki ryżowe

Monika C.

Do spaghetti, do łazanek, do rosołu, do zapiekanek, prawie do wszystkiego.


Robicie czasem makaron? Myślę,że nie ma lepszego makaronu niż zrobiony samodzielnie i to z jajek od szczęśliwych kur :) !


 


makaron


Składniki: 4 wiejskie jajka, , 400 g mąki pszennej, (proporcja) na 1 jajko- 100 g mąki), 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 6 łyżek letniej wody, szczypta soli,


Wykonanie: Mąkę przesiać na stolnicę dodać pozostałe składniki. Zagniatając ciasto dodawać stopniowo wodę. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste i nie może kleić się do rąk. Rozwałkować na odpowiadającą nam grubość i pozostawić na chwilę żeby wyschło. Pokroić na tak jak lubimy. I zostawić jeszcze żeby wyschnął. Doskonale nadaję się do lazanii. 

Etykiety: 1 komentarze | edit post