Monika C.

Przepis na oryginalny deser dla miłośników słodkości.


Wypatrzyłam go w gazecie i nie mogłam się doczekać kiedy będę mieć chwilę żeby go zrobić:)


 


z masami


***


 SKŁADNIKI: 


Ciasto: 2 szklanki mleka i mąki, 2 jajka, 2 łyżki kakao, szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia


Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe, pół kostki masła, pół szklanki cukru


Masa serowa: 25 dag sera białego, 1 cukier waniliowy, 1 serek typu Danio waniliowy, 1,5 łyżki cukru pudru, 250 ml śmietany kremówki


Dodatkowo: brzoskwinie w zalewie ( użyłam domowych), olej do smażenia, biała czekolada


WYKONANIE:  W dużej misce połączyć wszystkie składniki ciasta i energicznie wymieszać żeby nie było grudek. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Smażyć cienkie naleśniki. Z podanej porcji powinno wyjść ok 7-8 szt. Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń. Mieszać aż budyń zgęstnieje. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawać chłodny budyń. Jeden naleśnik posmarować cienko masą i zwinąć rulon. Brzoskwinie pokroić na duże kawałki. 


Twaróg, serek, cukier waniliowy i cukier puder utrzeć mikserem ( nie miałam zmielonego sera więc blenderem go rozdrobniłam:). Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z serem. Naleśniki przełożyć masą budyniową i kremem serowym. Na warstwie serowej wokoło brzegów rozłożyć brzoskwinie. Tort schłodzić min godzinę. Pozostały naleśnik pokroić na plastry i udekorować wraz z startą białą czekoladą wierzch.


***


z masami


***


z masami


***