Monika C.
Nadmiar jabłek sprawia że próbuję je ciągle wykorzystywać. Dlatego dziś szarlotka z kruchym ciastem i biało czarnym biszkoptem. Proste a efektowne ciasto na jesienne ( i nie tylko:) wieczory.

***
Składniki:
Kruche ciasto: 5 żółtek, 3 szkl mąki, 1 kostka margaryny, 3/4 szkl c.pudru, 1 łyżka śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka: 1,5 kg jabłek, 2 łyżki cukru ( niekoniecznie), 2 czubate  łyżki kaszy manny

Biszkopt: pozostałe z ciasta 5 białek, 15 dag cukru, 5 dag mąki zwykłej, 6 dag mąki ziemniaczanej, sok z 1 połówki cytryny, 1 łyżka proszku do piecz., 1 łyżka kakao


Wykonanie: 
Jabłka: Jabłka obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć w garnku. Wymieszać z kaszą i pozostawić do ostudzenia.

Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na pół. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i położyć jedną rozwałkowaną część ciasta.

Biszkopt: Białka ubić na sztywną masę i dodać cukier. Miksować aż się rozpuści. Wlać sok z cytryny. Dodać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Masę biszkoptową podzielić na pół. Do jednej połowy dać kakao. Wyłożyć na jabłkach. Najpierw białą masę potem kupkami kłaść ciemną. 
Ciasto piec ok 45-50 min w temp 180 stopni.

Przełożenie ciasta:
kruche ciasto -jabłka- biała masa biszkoptowa- ciemna masa biszkoptowa- kruche ciasto

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/nie-byle-jaka-szarlotka
Etykiety: edit post
25 Responses
  1. RAROSSA Says:

    Pięknie i apetycznie wygląda


  2. Ależ pięknie wygląda... jeju wstyd wstyd wstyd jeszcze szarlotki w tym sezonie nie robiłam. Nic tylko trzeba to zmienić :)


  3. Prezentuje się wybornie! :) Świetne ciacho!


  4. ladylaura. Says:

    Idealna szarlotka,pyszna!!.


  5. wiktorkowa Says:

    Basiu jeszcze na pewno to nadrobisz:) u mnie wszyscy uwielbiają szarlotki ( a w domu dużo amatorów słodkości:) więc nie mam wyjścia:)


  6. Ślicznotka szarlotka:)


  7. Wygląda czadersko! Nie na jednym zrobiłaby wrażenie!


  8. anetin Says:

    ależ pięknie się prezentuje! cudowna :)


  9. judik Says:

    Wygląda cudownie! Warstwy takie piękne i takie widoczne :-)


  10. Wiesz co ja znowu tyle nie piekę. Tylko jak goście mają być. Bo u mnie ciacha tak po prostu nie schodzą...


  11. wiktorkowa Says:

    To Ci się nie dziwię, bo jak bardzo nie schodzą to się nie opłaca robić często. U mnie jest dopiero 14:30 a już niema większej połowy ciasta upieczonego w sob wieczorem:] takie łasuchy;)


  12. BabaLuca Says:

    u mnie też była szarlotka biszkoptowa ale już jej nie ma - Twoja bardzo mi się podoba - taka kolorowa


  13. Mostownica Says:

    pysze! i ładne! i talerzyk fajny :D



  14. zakateksmaku Says:

    Tworzysz cuda:) Pycha!


  15. wygląda cudownie:) na sam widok ma się ochotę je zjeść:)


  16. Przepis doskonały! :) Już wiem, czym uraczyć gości w następny weekend :)


  17. No taka piękna, ze klękajcie narody, podziwiam szczerze:)


  18. Anonimowy Says:

    Moniko jak połozyć ciasto kruche na surowym biszkopcie?czy nie upadnie pod jego ciężarem?dzięki za odpowiedź..pozdrawiam Ania.


  19. wiktorkowa Says:

    Witaj, biszkopt lekko się obniży pod jego ciężarem ale nie upadnie. Jeśli się mimo to obawiasz, to nie dziel ciasta na równe dwie części tylko na górę daj cieńszą warstwę. Nie musi być idealna do tej warstwy kruchego na dole:) Dobrze rozwałkuj i delikatnie połóż na masie biszkoptowej i do pieczenia:)


  20. Anonimowy Says:

    jaki wymiar brytfanki?


  21. Anonimowy Says:

    jakie wymiary formy?


  22. Anonimowy Says:

    nie napisałaś jak pieczesz bo kładąc na biszkopt ciasto kruche to nie piecze się tak jak na zdjęciu


  23. wiktorkowa Says:

    Kochani, forma do pieczenia miała wymiary 39 x 23,5 x 7cm wys.
    Droga/drogi anonimowy 8 sierpnia 2014-
    Ciasto pieczemy z warstwą surowego ciasta na spodzie, przesmażonych jabłek na nim, surowych biszkoptów i surowego ciasta na samej górze. Wszystko się piecze RAZEM ok niecałej godziny:)


  24. Anonimowy Says:

    Przepis jest niedokładny:
    - brak wymiarów formy
    - brak informacji co zrobić z drugą połową ciasta kruchego


Prześlij komentarz