Monika C.

Piątkowa rybka w orzechowej panierce z natką pietruszki. Gdy pierwszy raz ją robiłam znikła pierwsza z obiadowego talerza:) Chrupiąca, orzechy wspaniale współgrają z dorszem. Troszkę zmieniłam przepis po swojemu. W przepisie Okrasy były jeszcze płatki owsiane ale zrezygnowałam z nich. 


rybka- dorsz w orzechach i natce pietruszki


***


Składniki: ( na 2 osoby) 0,5 kg fileta z dorsza, 30-40 dag orzechów włoskich zmielonych na grubych oczkach, 15 dag orzechów włoskich zmielonych na drobnych oczkach, 3 czubate łyżki bułki tartej, mąka kukurydziana, sok z pół cytryny, 2 jajka, natka pietruszki, sól, pieprz, olej


Wykonanie: Rybę pokroić na drobniejsze kawałki, natrzeć sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na min 15 min.  W misce połączyć orzechy, posiekaną  natkę pietruszki i bułkę tartą. Roztrzepać jajka. Obtoczyć rybę w mące kukurydzianej, jajku i orzechach. Smażyć na rozgrzanym oleju na  średnim ogniu.


***


rybka- dorsz w orzechach i natce pietruszki


rybka- dorsz w orzechach i natce pietruszki