Monika C.

To już mój drugi przepis na Wuzetkę. Czym się różni? Ciastem:) To jest wg mnie wiele smaczniejsze bo bardziej zwarte, wilgotne i idealnie pasuje konsystencją do kremówki. Bardzo łatwo dzieli się je na pół, nie kruszy się. Wiem że mało to wielkanocne ciasto ale musiałam się z Wami nim podzielić;)


wuzetka z powidłem porzeczkowym


***


Składniki: CIASTO: 2,5 szkl mąki, 1,5 łyżeczki sody, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 2 jajka, 125 g margaryny, 1 szkl cukru, 1 l mleka, ok 200 g powidła śliwkowego lub dżemu wiśniowego


KREM: 1 l śmietanki kremówki 30 % lub najlepiej 36%, gdy mamy 30% dodaje żelatynę, przy 36% już nie, 2-3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 filiżanki letniej wody,  4 łyżki cukru pudru


DODATKOWO: powidło porzeczkowe lub dżem o tym smaku


POLEWA: pół kostki margaryny, 2 łyżki wody, 4 łyżki kakao, 6 łyżek cukru pudru


_____________________________________________________________________________


Wykonanie: Ciasto: Utrzeć jajka z cukrem i margaryną. Suche składniki: kakao, mąkę, proszek i sodę dobrze razem wymieszać. Mleko zmiksować z powidłem. Użyłam dżemu porzeczkowego dlatego zmieszałam go z mlekiem blenderem który rozgniótł mi cząstki porzeczek. Do margaryny dodawać na przemian suche składniki i mleko z dżemem. Energicznie i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę (moja miała 34x22) i piec w temp 180 stopni ok 40 - 45 min do tzw suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasta przekroić go wzdłuż na dwie części.


Przygotowujemy polewę. Do garnka wlewamy wodę i cukier. Mieszamy. Dodajemy margarynę i ogrzewamy do rozpuszczenia jej . Ale uwaga! nie zagotowujemy:) Gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao i mieszamy. Odstawiamy żeby przestygła.


Zabieramy się za zrobienie kremu. Śmietankę ubijamy z cukrem i dodajemy (opcjonalnie) żelatynę. Osobiście wole krem z żelatyną. Przekładamy ciasto. Wkładamy jeden blat do brytfanki, smarujemy powidłem, nakładamy krem i przykrywamy drugim ciastem. Smarujemy polewą i ozdabiamy keksami ze śmietanki:)


wuzetka z powidłem porzeczkowym


Przepis zaczerpnięty ze strony:  http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/11/wuzetka-czyli-w-z.html

Etykiety: 13 komentarze | edit post