Monika C.

 Wiosną jakoś szczególnie smakują mi sałatki, pewnie to zasługa niedoboru witamin:) Dziś smaczny i chrupiący dodatek do obiadu czyli surówka z młodej białej kapusty. Na zdrowie!


surówka z białej kapusty


***


Składniki: 1 mała główka kapusty ( polecam młodą już dostępną w sklepach), 1 marchew, 2 jabłka, 1 mała cebula, koperek, oliwa z oliwek lub mały jogurt naturalny, sól, pieprz


Wykonanie: Kapustę zszatkować, posolić i odstawić na min godzinę żeby zmiękła. Jeśli puściła sok lekko odcisnąć nadmiar. Marchew i jabłka obrać, marchew zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, jabłka na tych grubych. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojony koperek. Doprawić solą oraz pieprzem. Jako dressing możemy użyć samej oliwy z oliwek lub jogurt naturalny. Osobiście jednakowo lubię obie wersje:)