Monika C.

Wyczuwalnie pachnące kokosem, z miękkim delikatnym ciastem... i chrupiącymi płatkami kokosowymi. Lekki powiew tropików, serek można zastąpić np świeżym musem z mango :)


kokosowe


***


Składniki: Na CIASTO: 200 ml mleka kokosowego, 120 ml wody, 2 jajka, 100- 130 g mąki pszennej, 2 łyżki brązowego cukru, szczypta soli, masło lub olej kokosowy do smażenia


Serek: 40 dag białego zmielonego twarogu lub śmietankowego serka, 2 łyżki śmietany, 5 łyżek cukru pudru, pół paczki wiórków kokosowych, paczka płatków kokosowych,


Wykonanie: Składniki na ciasto zmiksować i ostawić na ok godzinę- dwie do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Twarożek wymieszać ze śmietaną i cukrem pudrem. Wiórki wysypać na suchą patelnię i delikatnie podprażyć na złoto. Pół wsypać do serka, resztę zostawić do posypania naleśników.


Smażyć naleśniki z dwóch stron na maśle lub na oleju kokosowym. Każdy przełożyć serem, posypać podprażonymi wiórkami i płatkami.


kokosowe




Monika C.

 Ta surówka to mój faworyt w dodatkach do obiadu. Słodkość marchewki pysznie łączy się z ostrością pora. A tak poza tym przygotowujecie coś specjalnego na majówkę?:)


y marchwi i pora


***


Składniki: 4 duże marchwie, 2 pory, 2 kwaskowate jabłka, mały jogurt naturalny (lub majonez), sól, pieprz


Wykonanie: Pora dobrze myjemy i kroimy na plasterki. Zalewamy go wrzącą wodą i ostawiamy na 10-15 min. Marchew obieramy, płuczemy i trzemy na tarce na małych oczkach. jabłka też trzemy tylko na tych dużych. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec łączymy z jogurtem lub majonezem. Osobiście bardziej mi smakuje z tym drugim ale czasem przez wyrzuty sumienia zastępuje go jogurtem.


y marchwi i pora