Monika C.

Zdrowy pomysł na szybki a sycący obiad:) Odkąd soczewica trafiła do mojej kuchni bardzo się polubiłyśmy. I to raczej na długo;)


gulasz z soczewicą pomiadorami i drobiem


.***


Składniki:   podwójna pierś z kurczaka, 3/4 szkl czerwonej soczewicy, 3-4 pomidory lub 1 puszka pomidorów, 1 cebula, 1 ząbek czosnku,sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, 3 łyżki oliwy z oliwek, natka pietruszki


Wykonanie:   Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć w rondelku z oliwą. Fileta umyć, pokroić w kostkę dodać do cebuli. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i dodać gdy filet będzie już ścięty. Dolać pół szkl wody. Jeśli mamy pomidory z puszki to wlewamy z sosem i nie dolewamy już wody. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą papryki słodkiej i przyprawą do kurczaka. Soczewicę płuczemy i gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie ok 10-15 min, często mieszając. Po tym czasie ją odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dodajemy do gulaszu. Całość dusimy na małym ogniu ok 15 min. Na koniec wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki.